Jäälind (Alcedo atthis) on siniraaliste sugukonda kuuluv linnuliik

Foto: Joosep Ailiste

Noortekeskuse fotoringi liige Joosep Ailiste saatis meile 3 selle suve fotot jäälindudest ja selle huvitava linnu tutvustuse.
Jäälind (Alcedo atthis) on siniraaliste sugukonda kuuluv linnuliik. Teda on pea võimatu kellegagi segi ajada äärmiselt silmatorkava välimuse pärast. Ta on varblase suurune, mistõttu teda kutsutakse ka “siniseks varblaseks”. Eestis pesitseb teda 100-500 haudepaari. Sindis ja lähiümbruses on teada neli paari jäälinde. Jäälind lendab meilt talveks minema, kuid vahel (soodsates tingimustes: soe talv, palju vaba vett) jääb meile talvituma 10-100 isendit. Ta ehitab pesa järsku vooluveekogu ( oja, jõgi jms) kaldasse. Pesatunneli uuristab lind ise ja selleks kulub 7-12 päeva.
Nagu kõik uruspesitsejad, ei ehita jäälind pesa, vaid muneb uru lõppu paljale pinnale. Pesa kasutatakse järjest mitu aastat ja see on pesitsusajal väga räpane, lehkab ja kihab kärbsetõukudest. Ta muneb 6-7 munalise kurna, millest 19-21 päeva jooksul kooruvad pojad. Poegi toidab vaid emaslind, kes toob poegadele väikesi kalu ( viidikad, ogalikud, lepamaimud, liivarullid jms…). Pojad püsivad pesas kuni kuu aega.
Jäälind teeb suve jooksul kuni kolm kurna. Pärast pesitsuse lõppu lähevad isaslind ja emaslind lahku.
Jäälind kuulub 2. kaitsekategooriasse ja ta valiti 2014. aastal Eesti Ornitoloogiaühingu poolt Eesti aasta linnuks.“

Foto: Joosep Ailiste
Foto: Joosep Ailiste