Sel aastal viibib IFYE Eestis ka sügisperioodil

Sel aastal viibib IFYE Eestis ka sügisperioodil. Ennast tutvustab Jarrod Young USA-st Columbusest Ohio osariigis.
Minu nimi on Jarrod Young ja tulen Columbusest, Ohio osariigist. Columbus on Ohio pealinn ja ümbruskonnas elab umbes 2 miljonit inimest. Meie osariik on kolm korda suurem kui Eesti ja meil on kolm linna, kus elab üle 2 miljoni inimese. Tegu on tüüpilise osariigiga ja enamik Ohio inimesi elavad ameeriklastena üsna keskmist elu. Ma olin üliõpilane, kes õppis ärindust, kuid ma jätsin kooli pooleli koolihariduse madala kvaliteedi tõttu ja alustan märtsis õpinguid kulinaaria alal. Vabal ajal mulle meeldib küpsetada ja teha veebisaite.

Kuidas tuli mõte tulla IFYE’ks Eestisse?

Ausalt öeldes ei olnud ma Eestist enne kuulnud, kuni mulle see võimalus pakuti. Kui ma sain nimekirja potentsiaalsetest riikidest, googeldasin Eesti kohta ja ma olin kohe põnevil. Mulle meeldib äri ja poliitika ning kui ma kuulsin väikeriigist, mis oli alles hiljuti Nõukogude Liidu poolt okupeeritud, pidin seda vaatama tulema. Mõne oma Ameerikas elava eakaaslaste arvates on kommunism hea. Samas pole nad kunagi näinud raskusi, mis sellest tuleneb ja arvatakse, et kõik saavad kõike, mis neil on vaja. Tahtsin tulla ja näha, kuidas eestlased võitlesid ja mida nad on selle ajaga nii kiiresti saavutanud. Siiani on mulle kõik väga muljet avaldanud.

Kuidas reis möödus?

Minu reis kestis 24 tundi. 24 tundi … Lennud olid ainult umbes 12 tundi, nii et ma veetsin palju aega lihtsalt lennujaamades oodates. Ma olin tõesti närvis, kui ma astusin lennukist maha. Ma ei teadnud, kes mulle vastu tuleb või kuhu ma lähen või millal ma süüa saan (see oli esimene mure, kuna lennukitoidud on tõeliselt väikesed). Õnneks tundis Eesti IFYE-koordinaator Gerda mind kohe ära ja tutvustas mind vastuvõtvale perekonnale. Ma teadsin, et mul tuleb hea reis. Kõik olid väga toredad ja õnneks me läksime ka kohe sööma.

Oled sa õppinud selgeks ka mõne eestikeelse sõna juba?

Muidugi olen õppinud mõned sõnad! Saan juba aru mõnest vestlusest, mis minu ümber toimub, kuid rääkimine on väga raske. Kui minu võõrustajad räägivad omavahel eesti keeles, siis pärast selgitavad oma vestlust inglise keeles, aga mulle meeldib ära arvata, millest nad rääkisid. Vahel olen jutu sisule väga lähedal. Ma tahan rohkem sõnu õppida, et saaksin rohkem aru.

Sul on Eestis veel aega olla 2 kuud, mida ootad sellelt ajalt?

Ma tulin siia ilma ootusteta ja jätkan ilma nendeta. Minu vastuvõtvad pered teavad minu huve ja on püüdnud planeerida tegevusi, mis mulle meeldiks. Ma olen veetnud aega kokates restoranis, õppinud, kuidas valmistada erinevaid juustu ja piimatooteid väikefarmis. Siiani pole ma pettunud ja olen teinud asju, mida ma pole mõelnudki ise kunagi teha, see ongi hea aeg.
IFYE on siiani olnud minu elus parim kogemus. Olen kohanud nii palju toredaid inimesi ja loodan ka ise näidata inimestele, milline vahva programm see on, kui ma koju jõuan.

Fotol Jarrod ( sinises särgis) koos 4H Sindila klubi noortega seinal istumas. Foto Helle Vent